ISSN: 1648 - 4460

International Journal of Scholarly Papers

VU KHF

Transformations  in
Business & Economics

Verslo ir ekonomikos
transformacijos

  • © Vilniaus universitetas, 2002-2012
  • © Brno technologijos universitetas, 2002-2012
  • © Latvijos universitetas, 2002-2012
Straipsnis
Pelno valdymas Europos bankuose: finansų krizė ir didesnis poreikis manipuliuoti blogų paskolų specialiaisiais atidėjiniais
Gintautas Garšva, Sigitas Skuodas, Kristina Rudžionienė

SANTRAUKA. Šiame straipsnyje analizuojamas Europos bankų pelno valdymas (angl. earnings management) manipuliuojant blogų paskolų specialiaisiais atidėjiniais. Tyrimui naudoti 469 komercinių bankų iš 27 ES šalių duomenys 2005-2010 metais. Naudojant regresinę analizę, ištirta, ar ekonominio sunkmečio metais bankai yra linkę įsitraukti į pelno/ nuostolio manipuliavimą naudojant specialiuosius atidėjinius bei ar sudaromų specialiųjų atidėjinių dydį įtakoja banko turimas reguliuojamas kapitalas (angl. capital management). Tyrimu patvirtintos tiek pelno valdymo, tiek kapitalo valdymo hipotezės. Pelno valdymas nustatytas visoje tyrimo imtyje (ES-27) ir tam tikruose atskiruose regionuouse: ES-15, ES-12, “Didžiosios-3”, Pietų Europa, Centrinė Europa, “Naujausi ES nariai”, Eurozona, “5 didžiosios ekonomikos”, “10 Centrinės ir Rytų Europos valstybių” ir iš dalies Baltijos šalių regione. O ES-15, “Didžiosios-3”, Pietų Europa, Centrinė Europa, Eurozona ir “5 didžiosios ekonomikos” regionuose bankai su mažesniu reguliuojamo kapitalo rodikliu yra linkę užregistruoti mažesnius blogų paskolų nuostolius kitais metais. Labiau pasireiškiantis reguliuojamo kapitalo valdymas ES-15 valstybėse (palyginus su ES-12) gali būti paaiškintas ES-12 regiono (ypač Centrinės ir Rytų Europos valstybių) bankų sistemų priklausomybe nuo ES-15 regione esančių motininių bankų, dėl kojų kapitalo valdymas greičiausiai yra atliekamas konsoliduotame lygmenyje ir atsispindi būtent motininių bankų konsoliduotose finansinėse ataskaitose.

Tyrimas taip pat atskleidė ryšio tarp blogų paskolų specialiųjų atidėjinių ir tam tikrų objektyvių, t.y. su kredito rizika susijusių komponentų, nepasireiškimą per pastaruosius ekonomikos krizės metus kai kuriuose ES regionuose, ypač ES-12 valstybių grupėje. Tai parodė patvirtinta trečioji hipotezė, kas prieštarauja daugumos ankstesnių tyrimų rezultatams, kurie dažniausiai atskleisdavo ryšį tarp blogų paskolų atidėjinių ir objektyvių, banko vadovybės neįtakojamų komponentų.

REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: pelno valdymas, kapitalo valdymas, blogų paskolų specialieji atidėjiniai, bankai, ekonominė krizė, ES.

Editorial correspondence:

Scholarly papers Transformations in Business & Economics
Kaunas Faculty
Vilnius University
Muitinės g. 8
Kaunas, LT-44280
Lithuania

Sitemap

Visits:

Valid XHTML 1.0 Strict