Verslo ir ekonomikos
transformacijos
- © Vilniaus universitetas, 2002-2022
- © Brno technologijos universitetas, 2002-2022
- © Latvijos universitetas, 2002-2022
Straipsnis
IŠSAMI MAISTO VARTOJIMO IR ATLIEKŲ ANALIZĖ REMIANTIS ELEKTRONINĖS PREKYBOS ELGESIU. RUMUNIJOS EKONOMIKOS FAKULTETŲ ASOCIACIJOS BENDRUOMENĖS ATVEJIS
Radu Petrariu, Mihail-Dumitru Sacală, Maria Piștalu, Mihai Dinu, Mădălina Elena Deaconu, Marius Constantin
SANTRAUKA:. . Žemės ūkio ir maisto produktų sistemos susiduria su daugybe iššūkių ir, be visuotinių pastangų didinti aprūpinimo maistu saugumo lygį, vis dažniau iškyla šiuolaikinei visuomenei būdingas iššūkis, susijęs su maisto atliekų tvarkymu. Be kita ko, siekiant užtikrinti darnesnę ateitį, reikia pakeisti produkcijos ir vartojimo modelius atsakingesniais, be atliekų ir žiediniais. Šiame kontekste maisto užsakymo ir pristatymo platformos gali būti sprendimas, galintis sumažinti maisto švaistymą, jei vartotojai racionaliai vertintų užsakomo maisto kiekį. Tačiau lazda turi du galus: tokiose skaitmeninėse platformose vartotojai gali užsisakyti daugiau maisto nei išties suvartoja. Šio tyrimo tikslas - prisidėti prie šios temos nagrinėjant ryšį tarp maisto pirkimo ir vartojimo įpročių, maisto atliekų susidarymo ir konkrečios bendruomenės elgsenos elektroninės prekybos srityje - tiriamas Rumunijos ekonomikos fakultetų asociacijos (AFER) atvejis. Atlikus internetinę bendruomenės narių apklausą, pritaikius įvairius ekonometrinius metodus, buvo sudaryti keli vartotojų profiliai. Rezultatai rodo, kad vartotojų noras prisitaikyti prie tvaraus maisto vartojimo elgsenos labai skiriasi priklausomai nuo jų išsilavinimo, ekonominės padėties ir polinkio užsisakyti maisto internetu. Rezultatai gali padėti sprendimų priėmėjams priimti tinkamesnę politiką, susijusią su vartotojų elgsenos formavimu siekiant tvarumo ir racionalaus naudojimosi maisto užsakymo ir pristatymo platformomis.
REIKŠMINIAI ŽODŽIAI: maisto švaistymas; darnusis vartojimas; maisto užsakymo ir pristatymo platformos.